Savaria történelem verseny

2016-06-10 09:20:44

A Nyugat-Magyarországi Egyetem Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ által meghirdetett „Savaria” országos történelem tanulmányi versenyen vett részt iskolánk három tanulója: Hegedűs Ferenc (9. b), Bajnóczi András (10. b), valamint Ránics Dániel (10. b).

A diákok közül Ránics Dániel az országos döntőbe jutott, eredményéhez gratulálunk.

Felkészítő tanára: Kunovszkiné Veres Mária

Dániel beszámolót írt a „Savaria” versenyen szerzett élményeiről.

 

Történelem versenyen voltam

2015 őszén jelentkeztem a Savaria országos versenyre, amely az ország egyik legnevesebb történelem versenye.  A megmérettetés három fordulóból állt, amelyek a kilencedikes és a tízedikes történelem fejezeteit ölelték fel.

A versenyt hosszú felkészülés előzte meg, a történelem anyag ismétlése mellett szakirodalom olvasásával bővítettük ismereteinket. A felkészülésben ketten vettük részt történelem tanárunk Kunovszkiné Veres Mária irányításával. Az iskolai fordulón (2016. január 12.) hárman (Hegedűs Ferenc 9. b, Bajnóczi András 10.b és én, Ránics Dániel 10. b) küzdöttünk meg a feladatokkal. A megyei fordulóra (2016. február 16.) ketten jutottunk tovább (András és én), ahol szintén eredményesen szerepeltünk, az első két helye értük el. Az országos döntőbe, Szombathelyre csak engem hívtak be, 100 pontból 86 pontot értem el.

A rendezvény lebonyolítása nagyon profi volt, már hosszú évek óta rendezik meg ezt a megmérettetést. A verseny két napon keresztül zajlott (2016. április 22-23.): az első napon délután volt az írásbeli rész, ahol egy feladatlapot kellett kitölteni. A versenynek a Nyugat-Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központja adott helyet.

Az estét az ottani szálláshelyen töltöttük, ahol elszállásolták az ország egész területéről érkezett versenyzőket. A második nap reggelén elindultunk az egyetemre, ahol megkezdődött a délelőtti és a délutáni szóbeli rész. Előző nap az egyes sorszámot húztam így én kezdtem a felelet. Miután előadtam a tételt végighallgattam a többieket, ami nagyon tanulságos és érdekes volt. A tételeket 5-6 lehetőség közül választhattuk ki, majd rövid felkészülési idő után, kéttagú zsűri előtt történt a megmérettetés. Az előadásunk közben nálunk lehettek az előzőleg megírt rövid jegyzetek, valamint falra kivetített térképeken mutathattuk be a felelet során előkerülő városokat és tájegységeket.

A verseny színvonalát növelték a zsűritagok is. Többek között az értékelésben részt vett Száray Miklós középiskolai tanár is, aki tankönyvek készítésével foglalkozik. Nagy megtiszteltetés volt számomra, hogy az iskolai tankönyvem szerzőjével személyesen találkozhattam.

A versenyen, sajnos nem sikerült dobogós helyezést elérnem a döntőbe behívott 16 tanulóból, de senkit sem engedtek üres kézzel haza, mindenki kapott könyvjutalmat és egy érmét.

Úgy érzem, hogy megérte a belefektetett munkát és remek tapasztalatokat szereztem a következő versenyre való felkészüléshez.

 

Ránics Dániel 10. b osztályos tanuló


Vissza