Abgedreht 2016

2016-05-13 12:09:07

Idén, már 3. éve indultunk a versenyen, most végre eredményesen.

Csapatunk – „Team Adler” – különdíjat kapott. Csapatunk tagja: Dan Laura (11.c), Mausz Fanni (11.c), Simity Zora (11.c), Schäffer Zsófia (11.b) és Panda Dominika (11.c) osztályos tanulók.

Az „Abgedreht!” egy amatőr filmkészítő verseny, ami 2006-ban került először megrendezésre. A verseny során maximum 10 perc hosszúságú filmet kell készíteni, melynek témája kapcsolódik a magyarországi németek életéhez. Minden évben a rendezvény zárása egy közös mozizás és egyben eredményhirdetés, a budapesti Művész moziban. Idén különösen sok csapat indult, jó látni, hogy ennyien ápolják a nemzetiség hagyományait.

Mi idén a népviseletet vettük a filmünk alapjául, ezen belül a „Csepplt”. Az iskolánkba járó Schäffer Zsófia egy különleges dolgot csinál nap, mint nap. Míg körülötte mindenki csak a Facebook-likeokkal és a hashtagekkel törődik, ő az igazi értékekre fókuszál és ápolja a hagyományokat. A nagymamájától tanulta meg, hogy kell „cseplt” varrni és ma már egyedül is el tudja készíteni. Ezt mutatja be a kisfilmünk.

Ez a verseny nem csupán arról szól, hogy megnyerjük, hanem sok új dolgot tanulunk, mind a filmkészítésről, mind pedig a svábok szokásairól.  (Zora)

A legérdekesebb talán az volt, hogy láthattuk milyen sokféleképpen meg lehet közelíteni ezt a témát. Idén is jó volt látni, hogy milyen csodálatos alkotások születtek. (Dominika)

Nagyon jó kezdeményezésnek tartom ezt a versenyt. Érdekes volt látni, hogy a csapatok hogyan dolgozták fel a megadott témát, és, hogy a korombeliek számára mit jelent a hagyományőrzés. (Laura)

Az „Abgedreht!” nem csak egy filmfesztivál. Az elkészült filmek bemutatóját a népviselet világnapján rendezik, amikor aki szeretne magára vesz valamilyen népi kiegészítőt vagy egy komplett népviseletet. Én idén nagymamám régi svábkendőjében mentem. Mivel minden résztvevő és a szervezetnél dolgozó a Művész moziban nézi végig a filmeket, más megyék népviseletét is láthatjuk. Csupa szín kavalkád. (Fanni)

 


Vissza