80 éves a Mohácsi Kisfaludy Károly Gimnázium

2015-10-01 14:41:43

1935. szeptember 22-én, pontosan nyolcvan évvel ezelőtt kezdődött meg a tanítás a mohácsi gimnáziumban.

Az akkori 78 diák csak a hónap közepén kezdhette meg tanulmányait. Ennek az volt az oka, hogy véglegesen viszonylag későn dőlt el, hogy a város gimnáziumot létesíthet.

A Mohács Városi Gimnázium megnyitásáról a város képviselőtestülete 1935. július 25-én hozott határozatot, melyet a megyei közgyűlés augusztus 15-én jóváhagyott, majd a Bel- és Pénzügyminisztérium hozzájárulása után egy nappal a tanévkezdés előtt megalakult az iskola első tantestülete.

1935 és 1947 között az intézmény Mohács Városi Gimnázium néven kezdetben nyolc, majd négy évfolyammal működött. 1947-ben nevezték el az iskolát az ismert költőről, és 2013-ig viselte a Kisfaludy Károly Gimnázium nevet. A KLIK létrejöttével változott a név, és jelenleg is a Mohácsi Kisfaludy Károly Gimnázium nevet viseli az intézmény.

2014. szeptember 1-jén, a 80. jubileumi tanév rendezvényén az iskola aulájában felavattuk az alapító tagok nevét viselő emléktáblát, a napokban pedig felkerült dr. Legányi Jenő gyűjtéséből az a tégla is, amit 1780-ban égettek ki, és egykor a gimnázium falait erősítette.

Az iskola az elmúlt tanévben számtalan színes és érdekes programot szervezett, amelyek kivétel nélkül mind a 80-as számhoz kapcsolódtak.

Kezdésként tavaly szeptember elején flashmobot szerveztünk, így hívtuk fel a város figyelmét az iskolára és a jubileumi tanévre. Ezután sorra jöttek a programok: 80 km kerékpározás a Duna két oldalán, a 80 darab 5-ös versenye, melyet Ficsor Noémi 9. osztályos tanuló nyert meg.

A rendhagyó vetélkedések részeként 80 villámkérdésre kellett válaszolniuk a tanulóknak, 80 órányi közösségi munkát végeztek a diákok a gimnáziumért, 80 egység vért adtak, 80 km-t futottak váltófutás keretében, illetve elkészült a 80 boldog gimnáziumi pillanatot bemutató óriáskép is. A Kisfaludy Napok matekversenyének minden egyes feladatában szerepelt a 80-as szám.

A 80. tanítási nap meglepetés vendége gimnáziumunk egykori tanulója, a túraautó világbajnokság himesházi illetőségű versenyzője, Michelisz Norbert volt.

„Bemutatkozik a gimnázium” címmel 80 évet felölelő iskolatörténeti kiállítással népszerűsítettük az intézményt, ahol az érdeklődök láthatták, hogy az iskola falai között nem csak eredményes tanulmányi munka, hanem változatos diákélet és sokszínű művészeti tevékenység is folyik.

Az idei tanévben pedig a rendezvénysorozat zárásaként, a gimnázium 80. születésnapján szeptember 22-én az MTE pályán 460-an, diákok és tanárok együtt álltak össze egy élőképre, melyet a Póth Sándor által kezelt drón 200 méteres magasságból rögzített.

Az iskola igazgatója, Nádasdiné Szanyi Judit elmondta, bízik abban, hogy sikerül megőrizniük a gimnázium jó hírnevét és változatos programok szervezésével a diákok továbbra is büszkén lépnek majd be az iskola kapuján.


Vissza