Euroscola 2021 – idén online


2021. április 16-a a legtöbb diák számára egy szokásos pénteki nap volt online órákkal, Redmentával, Classroomos feladatokkal. A Mohácsi Kisfaludy Károly Gimnázium 10.a és 9.a osztályának tanulói viszont egy rendkívül nagyszabású eseményen vettek részt 102 ország 2910 diákjával együtt. 

Európai Parlament diákprogramja, az Euroscola alkalmazkodott az új körülményekhez, ezért az idén online formában rendezték meg. Lehetőséget kínálva Európa fiataljai számára, hogy találkozzanak egymással, beszélgessenek és megvitassák nézeteiket Európa jövőjéről. 

A fiatal résztvevőket David Maria Sassoli, az Európai Parlament elnöke köszöntötte, majd Othmar Karas, az Európai Parlament alelnöke kapott szót. A diákok bepillantást nyerhettek a Parlament munkájába, bonyolult működési rendszerébe, megoszthatták véleményüket, szavazhattak, kérdezhettek az alelnöktől.

A program második részében egy aktuális és fontos témát boncolgattak Markus Warasin EU-s szakértő közbenjárásával: Kiberbiztonság az EU-ban: Hogyan védjük meg a digitális jövőnket? – címmel.

A tanulók ízelítőt kaphattak arról, hogy az Európai Unió hogyan kezeli a kiberfenyegetéseket, mit tesz polgárainak kiberbiztonsága érdekében, hogyan próbálja védeni személyes adatainkat. Ehhez a témához előzetesen videó formájában kérdést küldhettünk az Uniónak. Abban a megtiszteltetésben volt részünk, hogy a gimnáziumunk által feltett kérdést is felolvasták és megválaszolták, melyet Szende Gergő 12.a osztályos tanuló fogalmazott meg és így hangzott magyar fordításban: 

Az Európai Unió próbálja megvédeni polgárait a kibertámadásoktól, de mit tehetünk mi emberek egyénileg annak érdekében, hogy felismerjük a veszélyt és elkerüljük azt, hogy komoly pénzügyi gondjaink legyenek? Vajon a kiber biztosítás segítene ezen a problémán?

A programot tanulóink nagyon élvezték, többen hozzászóltak, kérdeztek az EU-s szakértőtől, egymás kommentjeit lájkolták. A program érdekességét fokozta, hogy a diákok egy külön platform segítségével szavazhattak úgy, mintha az Európai Parlamentben vennének részt egy döntés meghozatalában. Először is ötleteket gyűjtöttek -Te mit tennél a kiberbiztonság érdekében?- témában. A kérdésre beérkezett tanácsokat kivetítették, majd ezekre lehetett szavazni. A végső szavazásba a gimnáziumunk két javaslata is bekerül, sőt az egyik megszerezte a szavazatok döntő többségét. 

Ismét bebizonyosodott, hogy a Mohácsi Kisfaludy Károly Gimnázium tanulói bátor, kezdeményező, egymást támogató közösség. Reméljük a jövőben Brüsszelben újra személyesen is bepillanthatunk az Európai Parlament működésébe.


Vissza