Határtalanul

2019-01-29 08:34:02

Határtalanul Erdély 2018. szeptember 14-17.

Iskolánk 40 diákja (12. b, 10. b, 9. a és 7. c tanulói) és 3 pedagógus (Kunovszkiné Veres Mária, Lieliné Darabos Eszter és Takaróné Neidhardt Szilvia) a Határtalanul program keretein belül 4 napos erdélyi kiránduláson vett részt a Vidékjáró Kft. szervezésében. Az utazásunkat a Kalandozó Magyarok Kft. buszával tettük meg, két sofőrünk Tigelmann Csaba és László Zoltán voltak. Ezen felül Tigelmann Csaba több helyszínen idegenvezetői szerepben sok hasznos információt adott át nekünk.

Az első nap az utazással telt, útközben megnéztük Kalotaszeg egyik református kazettás templomát. Este 9 órára érkeztünk meg a nagyrészt magyarok lakta mezőségi kis faluba, Mezőmadarasra, ahol Szabó Izolda, a helyi református tiszteletes felesége meleg vacsorával várt bennünket.

Második nap megismerkedtünk Marosvásárhely nevezetességeivel, kísérőnk, Szász Szabolcs kántor vezetésével. Megnéztük a Kultúrpalotát, a Teleki Tékát és a marosvásárhelyi vár református templomát. Utána Farkaslakán megkoszorúztuk Tamási Áron író síremlékét és a faluban található Trianon-emlékművet. Korondon egy fazekasműhelybe látogattunk el. Szovátán a Medve-tónál sétáltunk.

Harmadik nap először megkoszorúztuk Orbán Károly 56-os elítélt mezőmadarasi kúriáját. Megtekintettük a mezőzáhi Ugron-kastélyt. A tordai sóbányába tett látogatás mindenkinek nagy élmény volt. Utána a Tordai-hasadékban túráztunk. Délután a Marosludasi Líceumba látogattunk el, ahol már vártak minket a helybeli magyar középiskolások. Focimeccs, közös vacsora, tánctanulás, beszélgetés volt a programunk.

Negyedik nap reggel indultunk haza. Útközben megtekintettük a válaszúti Kallós Zoltán néprajzi gyűjteményt. Kolozsváron megnéztük a Farkas utcai református templomot, a Szent Mihály-templomot, Fadrusz János Mátyás király lovasszobrát és Mátyás király szülőházát. Élményekkel gazdagodva érkeztünk Mohácsra.


Vissza