Német nemzetiségi projektnap

2018-05-07 13:21:33

2018. április 23-án, hétfőn a Mohácsi Kisfaludy Károly Gimnázium 104 német nemzetiségi oktatásban részt vevő tanulója négy kísérőtanárral projektnapon vett részt Mecseknádasdon és környékén.

Első helyszínünk a Mecseknádasdi Német Nemzetiségi Tájház volt. A településről és környékéről összegyűjtött használati tárgyak mellett a néprajzi gyűjtemény a baranyai német népi kismesterségeket mutatja be: mézeskalácsos és gyertyaöntőműhelyt, faeszköz-és klumpakészítőket, kádárok szerszámkészletét és termékeit, a mecseknádasdi és óbányai fazekasságot. A tanulók nagy érdeklődéssel figyelték a tárlatvezetést, szívesen válaszoltak a feltett kérdésekre, megcsillogtatták német népismeret órán szerzett tudásukat.

A jó időnek köszönhetően ezt követően a mecseknádasdi kilátót tekintettük meg, ami a Schlossbergen vagyis Vár-hegyen épült. A kőalapú, fából készült kilátót 2005-ben adták át. Formára egy vár bástyájára emlékeztet a négyszintes építmény. A felső szintről ráláttunk az alattunk fekvő falura és a Mecsek hegyeire.

Óbányán folytattuk napunkat egy finom ebéddel, ami kézműves hamburgerből és hasábburgonyából állt. Ezt követően fazekas foglalkozáson vettünk részt, ahol gyakorlatban kipróbálhattuk e népi mesterséget. Az elkészült kis ajándéktárgyat a diákok nagy örömmel vitték haza.

A zsákutcás falu egyetlen utcájának házai között gyorsfolyású hegyi patak, az Öreg-patak fut végig.  Kihasználva természet adta lehetőséget és a szép időt,  a napot egy rövid túrával zártuk.

Programunk megvalósításához az EMMI – Emberi Erőforrás Minisztériuma - 300.000 Ft támogatást nyújtott.

Köszönjük a támogatást és a tartalmas napot!


Vissza