Breakelő robot a Kisfaludyban

2018-03-23 11:12:12

Napjainkban az informatika térhódítása folyamatos. Nagyon sok területen használnak a gyártás és kiszolgálás segítségére automatizált, programozható gépeket.

Az informatikus és programozó pályán nagy karrier és jó kereseti lehetőség várja a szakembereket. A programozással való ismerkedés már óvodás korban is elkezdhető, mivel az egyszerűbb eszközök irányítása a kisebb gyerekeknek sem okoz nehézséget. A figurák mozgatása különböző programokkal vezérelhető, ilyen például a Scratch, mellyel a Humanoid Edbot robotot programozzuk és így az alapmozdulatokból összeállítható egy mozdulatsor. A Lego robotok pedig a robotépítés élménye után grafikus elemek segítségével irányíthatók.

A Mohácsi Kisfaludy Károly Gimnáziumba is megérkeztek az első programozható robotok: a Mohácsi Tankerület anyagi támogatásának köszönhetően a diákok egy Humanoid Edbot robottal és 4 Lego robotkészlettel gazdagodtak. Az iskola két informatika tanára és egyelőre néhány érdeklődő diákja nagy lelkesedéssel próbálja mozgásra bírni a robotokat. Humanoid robotjuk már ügyes a torna terén: a fekvőtámasz, bukfenc, kézenátfordulás nem jelent számára problémát, de a breaktánc terén még ügyesednie kell a robotnak – vagyis természetesen az őt irányító csapatnak.

A mindenki számára jól ismert Lego kockákból kisautók, munkagépek építhetők össze és programozhatók a különféle mozdulatokra: a virágöntözéstől a kisebb súlyok emeléséig. A gimnázium csapata éppen egy kígyót „hívott életre”, mely érintésre megpróbálja elkapni az áldozatát.

2018 szeptemberétől a diákok informatika órákon, a természettudományos tárgyak keretében választható robotika órákon, ill. szakköri keretben is ismerkedhetnek a programozás gyakorlati alkalmazásával.

Egyvalamit azonban a robotok sem tudnak átvállalni a diákoktól: tanulni és házi feladatot írni mindenkinek magának kell.

Videó


Vissza