A Mohácsi Kisfaludy Károly Gimnázium, mint az Európai Parlament Nagykövet-iskolája, mentoriskolája

2017-12-14 13:36:03

A Mohácsi Kisfaludy Károly Gimnázium meghívást kapott az Európai Parlament Nagykövet-iskolája programban való részvételre, mely 2017-ben indul el az Unió összes tagállamában.

A programban 25 magyar középiskola vehet részt első körben, akik azzal érdemelték ki a kiválasztást, hogy aktív pályázati tevékenységet folytattak az elmúlt években, nemzetközi projektek részesei voltak, illetve sikeresen szerepeltek az Európai Unióval kapcsolatos versenyeken.

A Gimnáziumot egyedüliként választották ki Baranya megyében, és olyan nagynevű iskolákkal dolgozik együtt a projekt során, mint pl. a budapesti Fazekas, a miskolci Avas vagy a debreceni Fazekas Mihály Gimnázium. A program fő célja a fiatalok figyelmének felkeltése Európa és az európai parlamenti demokrácia iránt, aktív ismereteket nyújtva nekik az Európai Unióról és az Európai Parlamentről.

A projekt keretén belül az iskola a 2016/2017-es tanév során junior nagyköveteket választott a diákjai közül - akik a mai napig segítik az ismeretközvetítést a diákság felé -, uniós Info-pontot állított fel, Európa Napot szervezett. Az Európai Parlament Nagykövet-iskolája plakett átadására a tanév végén került sor Budapesten ünnepélyes keretek között.

Gimnáziumunk mentoriskolaként igyekszik a közeli általános iskolákkal megismertetni az Európai Parlament működését, ezért a közelmúltban diáknagyköveteink Hahnerné Feth Gabriella igazgatóhelyettes vezetésével ellátogattak Mohács város általános iskoláiba – a Boldog Gizella Katolikus Általános Iskolába, a Park utcai Katolikus Általános Iskolába, a Mohács Térségi Általános Iskola – Széchenyi Iskolájába, a Mohács Térségi Általános Iskola - Brodarics Iskolájába-, valamint a közeljövőben felkeresik a Bólyi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolát is. Látogatásuk során vetítés és játékos feladatok keretében azt is bemutatták a tanulóknak, mennyi tudással és élménnyel gazdagodtak a pályázaton nyert strasbourgi tartózkodásuk során. A mentoriskolai prezentáció sikeresnek bizonyult, hiszen a kis diákok érdeklődéssel fogadták a gimnazistáink beszámolóját, örömmel vettek részt az Európa Parlamentet bemutató játékokban.

A Mohácsi Kisfaludy Károly Gimnázium a jövőben is folytatja nagykövetiskolai tevékenységét, mely során igyekszünk diákjaink Európai Unióval kapcsolatos ismereteit bővíteni, és újabb pályázatok keretei közt lehetőség szerint minél több gimnazistát Strasbourgba eljuttatni.


Vissza