Kisfaludys tanulmányi kirándulás Pécsett

2017-11-29 18:38:25

November 27-én felkerekedtek a Kisfaludy Károly Gimnázium természettudományok iránt érdeklődő diákjai, hogy a fakultációs tanulmányaikat kiegészítsék egy kis gyakorlati tudással.

Reggel 8-kor meg is telt a busz, és a diáksereggel (meg, a rend kedvéért, néhány tanárral) elindultunk.

Első állomásunk a Pannon Hőerőmű Zrt. – Pannonpower-be vezetett. Először egy általános tájékoztatón voltunk, ahol megismerhettük az erőmű történetét/történelmét, és hallhattunk a környezetbarát fűtésről, melyhez biomasszát, hibás fákat és szalmát használnak.  Interaktív, oktató játékokkal, feladatokkal találkoztunk: például vak tapintással kellett megmondani, hogy melyik fajta fűtőanyagot fogjuk, szoba kerékpárra pattanhattunk, és tesztelhettük, hogy mennyi energiát tudunk termelni a tekeréssel, és ez milyen háztartási gép működtetéséhez elegendő, illetve tesztet tölthetünk ki a hőerőmű működéséről. Utána magába az erőműbe mehettünk be, és megnézhettük a felszereltséget és a munkafolyamatot.

Második a helyszín a Hauni Hungária Gépgyártó Kft volt. Ebben a hatalmas területen lévő épületegyüttesben gép alkatrészeket gyártanak, elsősorban dohány feldolgozó és cigaretta készítő gépekhez. Itt is az egyik program a gyár egyes részlegeinek megtekintése volt, valamint a cég tájékoztatója az ott folyó munkáról. Érdekes volt látni a hatalmas berendezések sürgő-forgó munkáját, szakemberek gondos figyelmét, és hallottunk néhány igazán hasznos információt a duális képzés helyi lehetőségéről (gépészmérnök hallgatóknak első sorban) és a Hauni méreteiről, történetéről, termeléséről.

Utolsó, és egyben az én szívemhez legközelebb álló program a Zsolnay negyed planetáriuma volt. Itt egy előadást hallgattunk meg a galaxisokról. Engem lenyűgöztek a látottak, hallottak. Nagyon sok új információt kaptunk a csillagokról, fekete lyukakról, és egyáltalán a hatalmas mindenségről, amiben csak apró porszemek vagyunk. Egy szó, mint száz, szerintem méltó lezárása volt a napnak.

Úgy érzem, hasznos napot töltöttünk el Pécsett, érdemes volt elmenni. Örülök, hogy az iskolánk ilyen fajta tanulásra is ad lehetőséget, és remélem, lesznek még hasonló programok a jövőben is.

 

Pap Rebeka 11.C osztályos tanuló


Vissza