• +3669311255 / +36308295815
  • mkkg@mohacsikisfaludy.hu / mohacsikisfaludy@gmail.com

Az 50 éves jubileumi ünnepségen, 1985. szeptember 21-én avatták fel az iskola névadójának bronz mellszobrát . A szobor Gábor Éva Mária Derkovits-díjas szobrászművész alkotása.

Gábor Éva pályája is innen indult, csakúgy, mint Kisfaludy Mohácsi dala megzenésítőjéé, Bojtor Lászlóé és Dunai Tamás Jászai-díjas színművészé, aki a költő Mohács elégiáját mélyen átélt, drámai előadásban szólaltatta meg. (Kövesi Józsefné: Az 50 éves jubileum ünnepéről)

Gábor Éva Mária szobrászművészről két cikket is olvashatunk az egykori (1984) diákújságban (a 8. és 10. számban) Szabó Krisztina ill., Gajdos Ágnes – Pfeiffer Enikő fogalmazásaiban.

“… sok kapcsolat fűzi városunkhoz. Mohácson nőtt fel, gimnáziumunk falai közt végezte a középiskolát.


“Osztályfőnöke Vörös Marika néni volt. Az osztályba – teljesen véletlenül – sok művészetet kedvelő tanuló járt. Az ifjúsági házban klubot alakítottak. Volt, aki verset írt, volt aki énekelt, volt, aki fotózott, volt, akit a szobrászat érdekelt. Közéjük tartozott Gábor Éva is. A klubtagok kiállításokat, műsoros “esteket” szerveztek. A “költők” saját szerzeményeiket adták elő, a szobrokat kiállították. Aki eljött a megnyitóra, zsíros kenyeret és teát kapott. Éva nénit első nekirugaszkodásra nem vették fel a főiskolára, ezért 2-3 évig restaurátoroknál dolgozott.

A következő felvételije már sikeres volt. Elvégezte a főiskolát. Most Budapesten él és dolgozik. Van egy kis műhelye, itt alkot. A megformálás előtt soha nem készít vázlatot, mindig térben dolgozik. Ez gyermekkori adottsága.”
  Éva néni eleinte fával és kővel dolgozott, most főként bronzból önt. A mellszobor egy talapzaton áll, amelyet egy ülőke vesz körül. Ezzel Éva néninek az a célja, hogy a diákok közelebb kerüljenek Kisfaludy alakjához. (Nemcsak térben; szelleméhez is közelebb!)…”